Malin Vestergren

Del 2, Kamerans program
Nu är detta utifrån min Canon, men jag antar att det är ganska lika som på en Nikon.

Inställningarna sitter uppe på ratten vid on/off knappen uppe på kamerahuset. Det finns 5 halvmanuella/helmanuella och 7 halvautomatiska/helautomatiska. De automatiska ligger under den gröna rektangeln och de manuella ligger över den. EDIT: Jag kommer endast gå igenom de halvautomatiska/helautomatiska programmen i denna del då det blev väldigt mycket text som ingen kommer orka läsa.
 
Vad betyder dessa då?
Den gröna rektangeln betyder full automatik och då ställer kameran in alla inställningar som behövs för att kunna ta bilden på bästa sätt. Det enda man behöver bry sig om är att trycka ner avtryckaren och så tas bilden. Man kan bara ändra bildkvalité (t.ex. RAW eller jpeg) och matningsmetoden (enbild, självutlösare/fjärrkontroll och självutlösare: bildserier) utifrån vad man fotar.  Full automatik är bra om man är nybörjare och aldrig hållit i en kamera tidigare, då man får rättkomponerade bilder direkt!
 
Symbolen med ett huvud på betyder porträtt. Metoden gör att bakgrunden blir mer oskarp så att personen man fotograferar framträder mer i bilden. Hudtoner och hår blir även mjukare än om man skulle fota med full automatik. Det enda man kan ändra på bland inställningarna är bildkvalité och matningsmetod. Till skillnad från full automatik finns inte matningsmetoden enbild, utan nu får man välja på bildserier, självutlösare/fjärrkontroll och självutlösare: bildserier.
 
Symbolen med ett berg och ett moln på betyder landskap. Metoden gör att man får skärpa på långt och nära håll, samt att alla gröna och blåa färger förstärks. Dessutom är blixten inaktiverad, vilket gör att man kan ta kvälls- och nattbilder! Men glöm inte stativet ;) Man kan ställa in bildkvalitén själv, och matningsmetoden är densamma som på full automatik; enbild, självutlösare/fjärrkontroll och självutlösare: bildserier.
 
Symbolen som liknar en blomma innebär närbild. Vad närbild betyder vet nog alla, men det är som sagt små (eller stora!) föremål på nära håll. Det idealiska för den här inställningen är att man använder ett macroobjektiv eller close up-filter för att få en avbildning på upp till 1:1 (verklig storlek). Även här kan man kontrollera bildkvalité och matninsmetod.
 
Symbolen som liknar en springande person betyder sport eller rörliga motiv. Det speciella med detta program är att kamerans autofokusmetod alltid är inställd på AI SERVO AF (om man inte byter från AF till M på objektivet, AutoFokus och Manuell). AI SERVO AF betyder att skärpan ställs in på motivet i precis den sekund som bilden tas, och så länge du håller avtryckaren halvvägs nere och följer motivet med objektivet så ställs skärpan/fokus in kontinuerligt. Men eftersom motivet rör sig hela tiden så ställs den slutliga skärpan in precis när du tar bilden, som sagt. Bildkvalité och matningsmetod är densamma som för porträtt.
 
Symbolen som föreställer en person med en stjärna bakom sin högra axel betyder kvällsporträtt och den finns till för att man helt enkelt ska använda den när man tar porträtt på kvällen/natten när det är dåligt ljus. Blixten är aktiverad, så räkna med att den kommer slås på..
 
Symbolen med en blixt som är överstruken betyder avstängd blixt. Då är allt som i full automatik, förutom att blixten inte kan användas. Kan vara bra om man fotar på ställen där det är förbjudet med blixt, som i en kyrka eller typ.. konstmuseum.. om man ens får fota där inne haha! 
 

Kommer även ta upp de manuella programmen senare, får lägga in det i planeringen. Trodde inte att det skulle bli så mycket text, men där ser man! 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress